Trouwambtenaar

BABS

Een huwelijk bezegel je officieel met een BABS, een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Deze wordt jullie altijd aangeboden door de gemeente waarin je trouwt. Op Schiermonnikoog kun je via de gemeente gebruik maken van de twee vrouwelijke BABS’en Monique Talsma en Honorine Machielsen. Ook kun je in bijzondere gevallen een eigen persoon voor één dag BABS aanstellen. Maar wist je dat je ook een eigen BABS kunt meenemen? Deze dames en heren heten ook wel Zelfstandige Trouwambtenaar. Hieronder vind je de twee BABS’en van de gemeente Schiermonnikog, daaronder twee dames die veel ervaring hebben met het sluiten van huwelijken en dól zijn op het eiland.

Monique Talsma

Geboren en getogen op het eiland Schiermonnikoog, vind ik het een eer om bruidsparen in de echt te verbinden op ons mooie eiland. Een persoonlijke aanpak tijdens ‘de mooiste dag van je leven’ is belangrijk. Het is jullie bijzondere dag en ik kan jullie wensen vrijwel altijd verwerken in de ceremonie. Bruidsparen ervaren het trouwen op het eiland al bijzonder want je bent echt even helemaal weg. De genodigden komen speciaal naar Schiermonnikoog om getuige te zijn van een huwelijk van familie en/of vrienden.

Ik ben getrouwd met Chris en we hebben twee dochters. Ik ben sinds 2003 trouwambtenaar voor onze gemeente en heb sinds die tijd vele bijzondere huwelijken voltrokken. Het contact met mensen vind ik erg leuk. Naast mijn functie als trouwambtenaar heb ik verschillende uiteenlopende interesses en hobby’s. Ik vind het heerlijk om samen met mijn man vakantie te vieren. Mooie plekjes in de Wereld ontdekken, uitstapjes maken in Nederland en natuurlijk genieten van Schiermonnikoog. Een andere grote hobby is toneelspelen. Dit doe ik al vele jaren bij de Schierse toneelferieniging Sierlikene Meu. Sinds 2014 zit ik in de organisatie van het Midwinter Festival, een festival met muziek, toneel, workshops en meer dat één keer in de twee jaar in de kerstvakantie wordt gehouden. Ik heb een parttime job als online marketeer bij VVV Schiermonnikoog en werk daarnaast als zelfstandig reisadviseur. Door de variatie in mijn dagelijkse ritme is het leven nooit saai en altijd verrassend.

Het leven op een eiland vind ik bijzonder en ik vind het leuk om een bijdrage te kunnen leveren aan een huwelijksdag.

In mijn functie als trouwambtenaar kan ik twee mensen een bijzondere herinnering geven.

Honorine Machielsen

Trouwen op Schiermonnikoog, wat maakt dat zo bijzonder? In de woorden van een bruidspaar: “Schiermonnikoog is een andere wereld; al op de boot valt alles van je af. Dan ervaar je een speciaal soort rustop het eiland ben je echt samen, zijn er niet meer allerlei ruizen op de lijn”. Dát maakt een huwelijksdag op dit eiland tot een unieke gebeurtenis. Die unieke gebeurtenis wordt van een officieel tintje voorzien door de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Schiermonnikoog, de BABS.

Wie is de BABS met de naam Honorine Machielsen? Graag wil ik me aan u voorstellen.  In ieder geval ben ik iemand met een grote verbondenheid met het eiland doordat mijn moeder afkomstig was uit ‘oude’ eilander families van zeevarenden. Dat betekende dat in mijn jeugd alle vakanties op het eiland werden doorgebracht. Na de beëindiging van mijn werk: eerst als diëtist en voedingsdeskundige, later als universitair docent (beleid en management van de gezondheidszorg) zijn wij permanent op het eiland gaan wonen om hier volop te kunnen genieten van de natuur, de eindeloze rust, ruimte en de geheel eigen cultuur historische achtergronden.

Het voelt als een eer om een bijdrage te kunnen leveren aan de huwelijksdag van bruidsparen. Bij de invulling van de ceremonie probeer ik de persoonlijke wensen en ideeën van het bruidspaar absoluut centraal te stellen. Om dat te kunnen doen, vind ik het heel belangrijk om elkaar van tevoren  uitgebreid te ontmoeten. Stukjes achtergrondinformatie uit deze kennismaking probeer ik dan in mijn toespraak te combineren met een beetje eilander ‘couleur locale’, een toepasselijke passage uit een boek, een gedicht of een songtekst.

Ik hoop mijn liefde voor het eiland nog met veel bruidsparen te kunnen delen en ontmoet jullie graag als BABS op dit prachtige en unieke Waddeneiland!

Sandra-Talsma-022Sandra Talsma

Een van de Zelfstandige Trouwambtenaren die veel op Schiermonnikoog komt, is Sandra Talsma, van Het-Jawoord. Geboren en getogen op Schiermonnikoog maar al jaren woonachtig in Groningen blijft Sandra altijd sterk verbonden met het eiland. “Ik zou mijn stijl willen omschrijven als warm, superpersoonlijk, oprecht en ik spreek recht uit mijn hart. Natuurlijk ontbreekt humor niet. Ik vind het belangrijk dat het klopt, dat de ceremonie harmonieus is opgebouwd. Naast het voltrekken van een wettelijk huwelijk verzorgt Sandra ook een ceremonieel huwelijk. Zijn jullie al getrouwd, maar wil je het jawoord samen nog eens in een bijzondere ceremonie herbevestigen? Dat is zeker ook mogelijk.
Een bijkomend voordeel is dat de gesprekken aan de wal gevoerd kunnen worden.
Door ervaring heeft zij veel originele ideeën om de ceremonie net even anders te laten zijn. Samen met jullie het feest van de liefde vieren!” Meer informatie? Kijk dan op www.het-jawoord.nl. 

Carina RoemersCarina Roemers

Nog een dame die als Zelfstandig Trouwambtenaar werkzaam is, is Carina Roemers. Na een aantal tenenkrommende en saaie huwelijksceremonies bijgewoond te hebben dacht Carina: ‘Dit kan anders!’ En zo solliciteerde ze al op haar 23e voor de functie van trouwambtenaar. Het werd een groot succes! Trouwen op een mooi landgoed, een pittoresk kasteeltje in de Ardennen, een gave beachclub, of liever op een zeilschip midden op zee? Het kan allemaal! Carina voltrekt jullie huwelijk op jullie persoonlijke wijze. Meer informatie? Kijk dan op www.carinaroemers.nl